Hogyan ápoljuk körmeinket?

A kézápolás mellett a körömápolás is legalább ugyanannyi figyelmet érdemel. Amennyiben körmeink gyengék, vékonyak, hamar betörnek, elképzelhető, hogy vitamin- vagy ásványianyag-hiánytól szenvedünk. Többnyire B-vitaminok és a vas hiánya okozhat a körmön elváltozásokat, de akár a cinkhiány is megmutatkozhat körmeinken.

B-vitaminhiány (különösen a B6-vitamin hiánya) következtében apró, fehér pöttyök jelennek meg a körmön, a cinkhiány tünetei hasonlóak. Vashiány esetén a köröm kezdetben elvékonyodik és könnyen betörik, súlyosabb vashiány következtében a köröm hullámossá válik, hosszában töredezhet. A lábkörmön is megjelenhetnek ugyanezek a tünetek, az egyetlen különbség az, hogy a lábköröm inkább a megvastagodásra hajlamos, nem az elvékonyodásra.

Amennyiben a köröm állapotának romlását vitamin- vagy ásványianyag-hiány okozza, úgy belsőleg szükséges őket pótolni. Vas és B-vitaminok pótlására alkalmasak az algafélék, a spirulina, a chlorella és a barna alga. Ezen kívül vaspótlásra alkalmas még a céklakivonat vagy a céklalé, és különböző vaskészítmények. Jelenleg a legjobban felszívódó vas a liposzómás vas, ez elérhető kapszula vagy szirup formájában.

Körömerősítés kovafölddel

A kovaföld 80-90%-a szilícium-dioxid, a fennmaradó részt különböző oxidok teszik ki. A szilícium-dioxid az, ami képes erősíteni a hajat és a körmöt, amennyiben megfelelően használjuk. Érdemes tudni, hogy a kovaföld nemcsak haj- és körömersítésre alkalmas, hanem béltisztításra, méregtelenítésre is. A kovaföld a vérben és a belekben lévő méreganyagokat megköti, de teljes mértékben nem képes kivezetni őket a szervezetből. A kovaföld-kúra után ezért javasolt egy hónapig spirulinát vagy chlorellát használni.

Hogyan használjuk a kovaföldet?

Naponta 1-2 kiskanálnyi kovaföldet keverjünk egy 1 pohár vízzel, és éhgyomorra fogyasszuk el, a reggelivel pedig várjunk 20-30 percet. A kovaföld-kúra 3 hónapig tartson, a negyedik hónapban pedig szedjünk spirulinát, hogy a kovaföldet kit tudjuk vezetni szervezetünkből. A kúra alatt ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, naponta 2-2,5 liter tiszta vizet fogyasszunk el!

Körömradír házilag

Körmeinket külsőleg is fontos ápolni, a szokásos körömápolók mellett használhatunk körömradírt, amit könnyen elkészíthetünk otthon is.

Hozzávalók:

  • 1 kiskanálnyi mandulaolaj

  • Tengeri vagy himalája só

A mandulaolajhoz adjunk annyi sót, hogy egy sűrű, kenhető masszát kapjunk. Az így elkészült körömradírt azonnal használjuk fel, egyszerre mindig csak annyit készítsünk el belőle, amennyit elhasználunk!

A körömradírt lehetőleg fürdés után alkalmazzuk tiszta kézen és körmökön.

Kézkrémek, bőrápoló termékek
Népszerű

Dermolin. kézkrém 100 g

Dermolin. kézkrém 100 g

Természetes eredetű lipofil anyagokat tartalmazó emulziós kézápoló krém. Gyorsan felszívódik és kellemes ápoltság érzetet kelt.

Ár: 1465 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!